Just Driving > Driving Theory Test Question Bank > Vulnerable Road Users

Vulnerable Road Users

Q1. Which sign means that there may be people walking along the road?

driving instructors will show this sign
A)
driving tution pestrain crossing sign
C)
this sign is visable when taking driving lessons
B)
be careful when driving possible pedestrians
D)

Answer: D

Explanation:>
Always check the road signs. Triangular signs are warning signs and they'll keep you informed of hazards ahead and help you to anticipate any problems. There are a number of different signs showing pedestrians. Learn the meaning of each one.


when driving look before turning

Q2. You are turning left at a junction. Pedestrians have started to cross the road. You should

A) go on, giving them plenty of room
C) blow your horn and proceed
B) stop and wave at them to cross
D) give way to them

Answer: D

Explanation:
If you're turning into a side road, pedestrians already crossing the road have priority and you should give way to them. Don't wave them across the road, sound your horn, flash your lights or give any other misleading signal. Other road users may misinterpret your signal and this may lead the pedestrians into a dangerous situation. If a pedestrian is slow or indecisive be patient and wait. Don't hurry them across by revving your engine.


when driving look before turning

Q3. You are turning left from a main road into a side road. People are already crossing the road into which you are turning. You should

A) continue, as it is your right of way
C) wait and allow them to cross
B) signal to them to continue crossing
D) sound your horn to warn them of your presence

Answer: C

Explanation:
Always check the road into which you are turning. Approaching at the correct speed will allow you enough time to observe and react. Give way to any pedestrians already crossing the road. .


when driving look before turning

Q4. You are at a road junction, turning into a minor road. There are pedestrians crossing the minor road. You should

A) stop and wave the pedestrians across
C) give way to the pedestrians who are already crossing
B) sound your horn to let the pedestrians know that you are there
D) carry on; the pedestrians should give way to you

Answer: C

Explanation:
Always look into the road into which you are turning. If there are pedestrians crossing, give way to them, but don't wave or signal to them to cross. Signal your intention to turn as you approach.


Q5. You are turning left into a side road. What hazards should you be especially aware of?

A) One way street
C) Traffic congestion
B) Pedestrians
D) Parked vehicles

Answer: B

Explanation:
Make sure that you have reduced your speed and are in the correct gear for the turn. Look into the road before you turn and always give way to any pedestrians who are crossing.


Q6. You intend to turn right into a side road. Just before turning you should check for motorcyclists who might be

A) overtaking on your left
C) emerging from the side road
B) following you closely
D) overtaking on your right

Answer: D

Explanation:
Never attempt to change direction to the right without first checking your right-hand mirror. A motorcyclist might not have seen your signal and could be hidden by the car behind you. This action should become a matter of routine.


Q7. A toucan crossing is different from other crossings because

A) moped riders can use it
C) it is controlled by two flashing lights
B) it is controlled by a traffic warden
D) cyclists can use it

Answer: D

Explanation:
Toucan crossings are shared by pedestrians and cyclists and they are shown the green light together. Cyclists are permitted to cycle across.The signals are push-button operated and there is no flashing amber phase.


Q8. How will a school crossing patrol signal you to stop?


A) By pointing to children on the opposite pavement
C) By displaying a stop sign
B) By displaying a red light
D) By giving you an arm signal

Answer: C

Explanation:
If a school crossing patrol steps out into the road with a stop sign you must stop. Don't wave anyone across the road and don't get impatient or rev your engine.


driving school bus sign

Q9. Where would you see this sign?

A) In the window of a car taking children to school
C) At playground areas
B) At the side of the road
D) On the rear of a school bus or coach

Answer: D

Explanation:
Vehicles that are used to carry children to and from school will be travelling at busy times of the day. If you're following a vehicle with this sign be prepared for it to make frequent stops. It might pick up or set down passengers in places other than normal bus stops.


Q10. Which sign tells you that pedestrians may be walking in the road as there is no pavement?

be careful when driving
A)
driving on approach to a pedestrian crossing
C)
this sign will be seen on driving courses
B)
be careful when driving near schools
D)

Answer: A

Explanation:
Give pedestrians who are walking at the side of the road plenty of room when you pass them. They may turn around when they hear your engine and unintentionally step into the path of your vehicle.


route for pedestrians and cyclists

Q11. What does this sign mean?

A) No route for pedestrians and cyclists
C) A route for cyclists only
B) A route for pedestrians only
D) A route for pedestrians and cyclists

Answer: D

Explanation:
This sign shows a shared route for pedestrians and cyclists: when it ends, the cyclists will be rejoining the main road.


Q12. You see a pedestrian with a white stick and red band. This means that the person is

A) physically disabled
C) blind only
B) deaf only
D) deaf and blind

Answer: D

Explanation:
If someone is deaf as well as blind, they may be carrying a white stick with a red reflective band. You can't see if a pedestrian is deaf. Don't assume everyone can hear you approaching.


this sign will be seen on driving courses

Q13. What action would you take when elderly people are crossing the road?

A) Wave them across so they know that you have seen them
C) Rev the engine to let them know that you are waiting
B) Be patient and allow them to cross in their own time
D) Tap the horn in case they are hard of hearing

Answer: B

Explanation:
Be aware that older people might take a long time to cross the road. They might also be hard of hearing and not hear you approaching. Don't hurry older people across the road by getting too close to them or revving your engine.


Q14. You see two elderly pedestrians about to cross the road ahead. You should

A) expect them to wait for you to pass
C) stop and wave them across the road
B) speed up to get past them quickly
D) be careful, they may misjudge your speed

Answer: D

Explanation:
Older people may have impaired hearing, vision, concentration and judgement. They may also walk slowly and so could take a long time to cross the road.


Q15. You are coming up to a roundabout. A cyclist is signalling to turn right. What should you do?

A) Overtake on the right
C) Signal the cyclist to move across
B) Give a horn warning
D) Give the cyclist plenty of room

Answer: D

Explanation:
Ensure that you know the speed limit for the road that you're on. The speed limit on a dual carriageway or motorway is 70 mph for cars and motorcycles, unless there are signs to indicate otherwise. The speed limits for different types of vehicles are listed in The Highway Code.


Q16. Which TWO should you allow extra room when overtaking?

A) Motorcycles
C) Bicycles
B) Tractors
D) Road-sweeping vehicles

Answer: A and C

Explanation:
Don't pass riders too closely as this may cause them to lose balance. Always leave as much room as you would for a car, and don't cut in.


Q17. Why should you look particularly for motorcyclists and cyclists at junctions?

A) They may want to turn into the side road
C) They are harder to see
B) They may slow down to let you turn
D) They might not see you turn

Answer: C

Explanation:
Cyclists and motorcyclists are smaller than other vehicles and so are more difficult to see. They can easily become hidden from your view by cars parked near a junction.


Q18. You are waiting to come out of a side road. Why should you watch carefully for motorcycles?

A) Motorcycles are usually faster than cars
C) Motorcycles are small and hard to see
B) Police patrols often use motorcycles
D) Motorcycles have right of way

Answer: C

Explanation:
If you're waiting to emerge from a side road watch out for motorcycles: they're small and can be difficult to see. Be especially careful if there are parked vehicles restricting your view, there might be a motorcycle approaching. IF YOU DON'T KNOW, DON'T GO.


Q19. In daylight, an approaching motorcyclist is using a dipped headlight. Why?

A) So that the rider can be seen more easily
C) To improve the rider's vision
B) To stop the battery overcharging
D) The rider is inviting you to proceed

Answer: A

Explanation:
A motorcycle can be lost from sight behind another vehicle. The use of the headlight helps to make it more conspicuous and therefore more easily seen.


Q20. Motorcyclists should wear bright clothing mainly because

A) they must do so by law
C) the colours are popular
B) it helps keep them cool in summer
D) drivers often do not see them

Answer: D

Explanation:
Motorcycles are small vehicles and can be difficult to see. If the rider wears bright clothing it can make it easier for other road users to see them approaching, especially at junctions.


Q21. There is a slow-moving motorcyclist ahead of you. You are unsure what the rider is going to do. You should

A) pass on the left
C) stay behind
B) pass on the right
D) move closer

Answer: C

Explanation:
If a motorcyclist is travelling slowly it may be that they are looking for a turning or entrance. Be patient and stay behind them in case they need to make a sudden change of direction.


Q22. Motorcyclists will often look round over their right shoulder just before turning right. This is because

A) they need to listen for following traffic
C) looking around helps them balance as they turn
B) motorcycles do not have mirrors
D) they need to check for traffic in their blind area

Answer: D

Explanation:
If you see a motorcyclist take a quick glance over their shoulder, this could mean they are about to change direction. Recognising a clue like this helps you to be prepared and take appropriate action, making you safer on the road.


Q23. At road junctions which of the following are most vulnerable?

A) Cyclists
D) Pedestrians
B) Motorcyclists
E) Car drivers
C) Motorcyclists
F) Lorry drivers

Answer: A, B and C

Explanation:
Pedestrians and riders on two wheels can be harder to see than other road users. Make sure you keep a look-out for them, especially at junctions. Good effective observation, coupled with appropriate action, can save lives.


Q24. Motorcyclists are particularly vulnerable

A) when moving off
C) when approaching junctions
B) on dual carriageways
D) on motorways

Answer: C

Explanation:
Another road user failing to see a motorcyclist is a major cause of collisions at junctions. Wherever streams of traffic join or cross there's the potential for this type of incident to occur.


Q25. You are approaching a roundabout. There are horses just ahead of you. You should

A) be prepared to stop
D) accelerate past as quickly as possible
B) treat them like any other vehicle
F) sound your horn as a warning
C) give them plenty of room
 

Answer: A and C

Explanation:
Horse riders often keep to the outside of the roundabout even if they are turning right. Give them plenty of room and remember that they may have to cross lanes of traffic.


Q26. As you approach a pelican crossing the lights change to green. Elderly people are halfway across. You should

A) wave them to cross as quickly as they can
C) flash your lights in case they have not heard you
B) rev your engine to make them hurry
D) wait because they will take longer to cross

Answer: D

Explanation:
Even if the lights turn to green, wait for them to clear the crossing. Allow them to cross the road in their own time, and don't try to hurry them by revving your engine.


Q27. There are flashing amber lights under a school warning sign. What action should you take?

A) Reduce speed until you are clear of the area
C) Increase your speed to clear the area quickly
B) Keep up your speed and sound the horn
D) Wait at the lights until they change to green

Answer: A

Explanation:
The flashing amber lights are switched on to warn you that children may be crossing near a school. Slow down and take extra care as you may have to stop.


driving schools safety sign

Q28. These road markings must be kept clear to allow

A) school children to be dropped off
C) school children to be picked up
B) for teachers to park
D) a clear view of the crossing area

Answer: D

Explanation:
The markings are there to show that the area must be kept clear to allow an unrestricted view for approaching drivers and riders or children wanting to cross the road.


driving school bus sign

Q29. Where would you see this sign?

A) Near a school crossing
C) On a school bus
B) At a playground entrance
D) At a 'pedestrians only' area

Answer: C

Explanation:
Watch out for children crossing the road from the other side of the bus.


Q30. You are following two cyclists. They approach a roundabout in the left-hand lane. In which direction should you expect the cyclists to go?

A) Left
C) Any direction
B) Right
D) Straight ahead

Answer: C

Explanation:
Cyclists approaching a roundabout in the left-hand lane may be turning right but may not have been able to get into the correct lane due to the heavy traffic. They may also feel safer keeping to the left all the way round the roundabout. Be aware of them and give them plenty of room.


Q31. You are travelling behind a moped. You want to turn left just ahead. You should

A) overtake the moped before the junction
C) sound your horn as a warning and pull in front of the moped
B) pull alongside the moped and stay level until just before the junction
D) stay behind until the moped has passed the junction

Answer: D

Explanation:
Passing the moped and turning into the junction could mean that you cut across the front of the rider. This might force them to slow down, stop or even lose control. Slow down and stay behind the moped until it has passed the junction and you can then turn safely.


horse rider taking driving lessons

Q32. You see a horse rider as you approach a roundabout. They are signalling right but keeping well to the left. You should

A) proceed as normal
C) cut in front of them
B) keep close to them
D) stay well back

Answer: D

Explanation:
Allow the horse rider to enter and exit the roundabout in their own time. They may feel safer keeping to the left all the way around the roundabout. Don't get up close behind or alongside them. This is very likely to upset the horse and create a dangerous situation.


Q33. How would you react to drivers who appear to be inexperienced?

A) Sound your horn to warn them of your presence
C) Flash your headlights to indicate that it is safe for them to proceed
B) Be patient and prepare for them to react more slowly
D) Overtake them as soon as possible

Answer: B

Explanation:
Learners might not have confidence when they first start to drive. Allow them plenty of room and don't react adversely to their hesitation. We all learn from experience, but new drivers will have had less practice in dealing with all the situations that might occur.


Q34. You are following a learner driver who stalls at a junction. You should

A) be patient as you expect them to make mistakes
C) start to rev your engine if they take too long to restart
B) stay very close behind and flash your headlights
D) immediately steer around them and drive on

Answer: A

Explanation:
Passing the moped and turning into the junction could mean that you cut across the front of the rider. This might force them to slow down, stop or even lose control. Slow down and stay behind the moped until it has passed the junction and you can then turn safely.


Q35. You are on a country road. What should you expect to see coming towards you on YOUR side of the road?

A) Motorcycles
C) Pedestrians
B) Bicycles
D) Horse riders

Answer: C

Explanation:
On a quiet country road always be aware that there may be a hazard just around the next bend, such as a slow-moving vehicle or pedestrians. Pedestrians are advised to walk on the right-hand side of the road if there is no pavement, so they may be walking towards you on your side of the road.


taking driving tuition into a side road

Q36. You are turning left into a side road. Pedestrians are crossing the road near the junction. You must

A) wave them on
C) switch on your hazard lights
B) sound your horn
D) wait for them to cross

Answer: D

Explanation:
Check that it's clear before you turn into a junction. If there are pedestrians crossing they have priority, so let them cross in their own time.


Q37. You are following a car driven by an elderly driver. You should

A) expect the driver to drive badly
C) be aware that the driver's reactions may not be as fast as yours
B) flash your lights and overtake
D) stay very close behind but be careful

Answer: C

Explanation:
You must show consideration to other road users. The reactions of older drivers may be slower and they might need more time to deal with a situation. Be tolerant and don't lose patience or show your annoyance.


driving behind a cyclist

Q38. You are following a cyclist. You wish to turn left just ahead. You should

A) overtake the cyclist before the junction
C) hold back until the cyclist has passed the junction
B) pull alongside the cyclist and stay level until after the junction
D) go around the cyclist on the junction

Answer: C

Explanation:
Make allowances for cyclists. Allow them plenty of room. Don't try to overtake and then immediately turn left. Be patient and stay behind them until they have passed the junction.


Q39. A horse rider is in the left-hand lane approaching a roundabout. You should expect the rider to

A) go in any direction
C) turn left
B) turn right
D) go ahead

Answer: A

Explanation:
Horses and their riders will move more slowly than other road users. They might not have time to cut across heavy traffic to take up positions in the offside lane. For this reason a horse and rider may approach a roundabout in the left-hand lane, even though they're turning right.


Q40. Powered vehicles used by disabled people are small and hard to see. How do they give early warning when on a dual carriageway?

A) They will have a flashing red light
C) They will have a flashing blue light
B) They will have a flashing green light
D) They will have a flashing amber light.

Answer: D

Explanation:
Powered vehicles used by disabled people are small, low, hard to see and travel very slowly. On a dual carriageway a flashing amber light will warn other road users.


Q41. You should never attempt to overtake a cyclist

A) just before you turn left
C) on a one-way street
B) on a left hand bend
D) on a dual carriageway

Answer: A

Explanation:
If you want to turn left and there's a cyclist in front of you, hold back. Wait until the cyclist has passed the junction and then turn left behind them.


Q42. Ahead of you there is a moving vehicle with a flashing amber beacon. This means it is

A) slow moving
C) a doctor's car
B) broken down
D) a school crossing patrol

Answer: A

Explanation:
As you approach the vehicle, assess the situation. Due to its slow progress you will need to judge whether it is safe to overtake.


driving instructors will help with this sign

Q43. What does this sign mean?

A) Contraflow pedal cycle lane
C) Pedal cycles and buses only
B) With-flow pedal cycle lane
D) No pedal cycles or buses

Answer: B

Explanation:
The picture of a cycle will also usually be painted on the road, sometimes with a different coloured surface. Leave these clear for cyclists and don't pass too closely when you overtake.


driving slow past horses

Q44. You notice horse riders in front. What should you do FIRST?

A) Pull out to the middle of the road
C) Accelerate around them
B) Slow down and be ready to stop
D) Signal right

Answer: B

Explanation:
Be particularly careful when approaching horse riders – slow down and be prepared to stop. Always pass wide and slowly and look out for signals given by horse riders. Horses are unpredictable: always treat them as potential hazards and take great care when passing them.


driving schools keep clear sign

Q45. You must not stop on these road markings because you may obstruct

A) children's view of the crossing area
C) delivery vehicles' access to the school
B) teachers' access to the school
D) emergency vehicles' access to the school

Answer: A

Explanation:
These markings are found on the road outside schools. DO NOT stop (even to set down or pick up children) or park on them. The markings are to make sure that drivers, riders, children and other pedestrians have a clear view.


Q46. The left-hand pavement is closed due to street repairs. What should you do?

A) Watch out for pedestrians walking in the road
C) Speed up to get past the roadworks quicker
B) Use your right-hand mirror more often
D) Position close to the left-hand kerb

Answer: A

Explanation:
Where street repairs have closed off pavements, proceed carefully and slowly as pedestrians might have to walk in the road.


Q47. You are following a motorcyclist on an uneven road. You should

A) allow less room so you can be seen in their mirrors
C) allow extra room in case they swerve to avoid potholes
B) overtake immediately
D) allow the same room as normal because road surfaces do not
affect motorcyclists

Answer: C

Explanation:
Potholes and bumps in the road can unbalance a motorcyclist. For this reason the rider might swerve to avoid an uneven road surface. Watch out at places where this is likely to occur.


a sign to see on driving lessons

Q48. What does this sign tell you?

A) No cycling
C) Cycle parking only
B) Cycle route ahead
D) End of cycle route

Answer: B

Explanation:
With people's concern today for the environment, cycle routes are being created in our towns and cities. These are usually defined by road markings and signs. Respect the presence of cyclists on the road and give them plenty of room if you need to pass.


a driving instructor helping a child

Q49. You are approaching this roundabout and see the cyclist signal right. Why is the cyclist keeping to the left?

A) It is a quicker route for the cyclist
C) The cyclist thinks The Highway Code does not apply to bicycles
B) The cyclist is going to turn left instead
D) The cyclist is slower and more vulnerable

Answer: D

Explanation:
Cycling in today's heavy traffic can be hazardous. Some cyclists may not feel happy about crossing the path of traffic to take up a position in an outside lane. Be aware of this and understand that, although in the left-hand lane, the cyclist might be turning right.


giving driving lessons near a pedestrian crossing

Q50. You are approaching this crossing. You should

A) prepare to slow down and stop
C) speed up and pass by quickly
B) stop and wave the pedestrians across
D) continue unless the pedestrians step out

Answer: A

Explanation:
Be courteous and prepare to stop. Do not wave people across as this could be dangerous if another vehicle is approaching the crossing.


Q51. You see a pedestrian with a dog. The dog has a yellow or burgundy coat. This especially warns you that the pedestrian is

A) elderly
C) colour blind
B) dog training
D) deaf

Answer: D

Explanation:
Take extra care as the pedestrian may not be aware of vehicles approaching.


Q52. At toucan crossings

A) you only stop if someone is waiting to cross
C) there is a continuously flashing amber beacon
B) cyclists are not permitted
D) pedestrians and cyclists may cross

Answer: D

Explanation:
There are some crossings where cycle routes lead the cyclists to cross at the same place as pedestrians. These are called toucan crossings. Always look out for cyclists, as they're likely to be approaching faster than pedestrians.


Q53. Some junctions controlled by traffic lights have a marked area between two stop lines. What is this for?

A) To allow taxis to position in front of other traffic
C) To allow cyclists and pedestrians to cross the road together
B) To allow people with disabilities to cross the road
D) To allow cyclists to position in front of other traffic

Answer: D

Explanation:
These are known as advanced stop lines. When the lights are red (or about to become red) you should stop at the first white line. However if you have crossed that line as the lights change you must stop at the second line even if it means you are in the area reserved for cyclists.


Q54. At some traffic lights there are advance stop lines and a marked area. What are these for?

A) To allow cyclists to position in front of other traffic
C) To prevent traffic from jumping the lights
B) To let pedestrians cross when the lights change
D) To let passengers get off a bus which is queuing

Answer: A

Explanation:
You should always stop at the first white line. Avoid going into the marked area which is reserved for cyclists only. However if you have crossed the first white line at the time the signal changes to red you must stop at the second line even if you are in the marked area.


Q55. When you are overtaking a cyclist you should leave as much room as you would give to a car. What is the main reason for this?

A) The cyclist might speed up
C) The cyclist might swerve
B) The cyclist might get off the bike
D) The cyclist might have to make a left turn

Answer: C

Explanation:
Before overtaking assess the situation. Look well ahead to see if the cyclist will need to change direction. Be especially aware of the cyclist approaching parked vehicles as they will need to alter course. Do not pass too closely or cut in sharply.


Q56. Which THREE should you do when passing sheep on a road?

A) Allow plenty of room
D) Be ready to stop
B) Go very slowly
E) Briefly sound your horn
C) Pass quickly but quietly
 

Answer: A, B and D

Explanation:
Slow down and be ready to stop if you see animals in the road ahead. Animals are easily frightened by noise and vehicles passing too close to them. Stop if signalled to do so by the person in charge.


Q57. At night you see a pedestrian wearing reflective clothing and carrying a bright red light. What does this mean?

A) You are approaching roadworks
C) You are approaching a slow-moving vehicle
B) You are approaching an organised walk
D) You are approaching a traffic danger spot

Answer: B

Explanation:
The people on the walk should be keeping to the left, but don't assume this. Pass slowly, make sure you have time to do so safely. Be aware that the pedestrians have their backs to you and may not know that you're there.


Q58. You have just passed your test. How can you reduce your risk of being involved in a collision?

A) By always staying close to the vehicle in front
C) By staying only in the left-hand lane on all roads
B) By never going over 40 mph
D) By taking further training

Answer: D

Explanation:
New drivers and riders are often involved in a collision or incident early in their driving career. Due to a lack of experience they may not react to hazards as quickly as more experienced road users. Approved training courses are offered by driver and rider training schools. The Pass Plus scheme has been created by DSA for new drivers who would like to improve their basic skills and safely widen their driving experience.


Q59. You want to reverse into a side road. You are not sure that the area behind your car is clear. What should you do?

A) Look through the rear window only
C) Check the mirrors only
B) Get out and check
D) Carry on, assuming it is clear

Answer: B

Explanation:
If you cannot be sure whether there is anything behind you, it is always safest to check before reversing. There may be a small child or a low obstruction close behind your car. The shape and size of your vehicle can restrict visibility.


Q60. You are about to reverse into a side road. A pedestrian wishes to cross behind you. You should

A) wave to the pedestrian to stop
C) wave to the pedestrian to cross
B) give way to the pedestrian
D) reverse before the pedestrian starts to cross

Answer: B

Explanation:
If you need to reverse into a side road try to find a place that's free from traffic and pedestrians. Look all around before and during the manoeuvre. Stop and give way to any pedestrians who want to cross behind you. Avoid waving them across, sounding the horn, flashing your lights or giving any misleading signals that could lead them into a dangerous situation.


Q61. Who is especially in danger of not being seen as you reverse your car?

A) Motorcyclists
C) Cyclists
B) Car drivers
D) Children

Answer: D

Explanation:
As you look through the rear of your vehicle you may not be able to see a small child. Be aware of this before you reverse. If there are children about, get out and check if it is clear before reversing.


Q62. You are reversing around a corner when you notice a pedestrian walking behind you. What should you do?

A) Slow down and wave the pedestrian across
C) Stop and give way
B) Continue reversing and steer round the pedestrian
D) Continue reversing and sound your horn

Answer: C

Explanation:
Wait until the pedestrian has passed, then look around again before you start to reverse. Don't forget that you may not be able to see a small child directly behind your vehicle. Be aware of the possibility of hidden dangers.


Q63. You want to turn right from a junction but your view is restricted by parked vehicles. What should you do?

A) Move out quickly, but be prepared to stop
C) Stop, then move slowly forward until you have a clear view
B) Sound your horn and pull out if there is no reply
D) Stop, get out and look along the main road to check

Answer: C

Explanation:
If you want to turn right from a junction and your view is restricted, STOP. Ease forward until you can see – there might be something approaching.IF YOU DON'T KNOW, DON'T GO.


Q64. You are at the front of a queue of traffic waiting to turn right into a side road. Why is it important to check your right mirror just before turning?

A) To look for pedestrians about to cross
C) To make sure the side road is clear
B) To check for overtaking vehicles
D) To check for emerging traffic

Answer: B

Explanation:
There could be a motorcyclist riding along the outside of the queue. Always check your mirror before turning as situations behind you can change in the time you have been waiting to turn.


Q65. What must a driver do at a pelican crossing when the amber light is flashing?

A) Signal the pedestrian to cross
C) Give way to any pedestrians on the crossing
B) Always wait for the green light before proceeding
D) Wait for the red-and-amber light before proceeding

Answer: C

Explanation:
The flashing amber light allows pedestrians already on the crossing to get to the other side before a green light shows to the traffic. Be aware that some pedestrians, such as elderly people and young children, need longer to cross. Let them do this at their own pace.


Q66. You have stopped at a pelican crossing. A disabled person is crossing slowly in front of you. The lights have now changed to green. You should

A) allow the person to cross
D) sound your horn
B) drive in front of the person
E) be patient
C) drive behind the person
F) edge forward slowly

Answer: A and E

Explanation:
At a pelican crossing the green light means you may proceed as long as the crossing is clear. If someone hasn't finished crossing, be patient and wait for them.


driving past a line of parked cars

Q67. You are driving past a line of parked cars. You notice a ball bouncing out into the road ahead. What should you do?

A) Continue driving at the same speed and sound your horn
C) Slow down and be prepared to stop for children
B) Continue driving at the same speed and flash your headlights
D) Stop and wave the children across to fetch their ball

Answer: C

Explanation:
Beware of children playing in the street and running out into the road. If a ball bounces out from the pavement, slow down and stop. Don't encourage anyone to retrieve it. Other road users may not see your signal and you might lead a child into a dangerous situation.


Q68. You want to turn right from a main road into a side road. Just before turning you should

A) cancel your right-turn signal
C) stop and set the handbrake
B) check for traffic overtaking on your right
D) sound the horn

Answer: C

Explanation:
Motorcyclists often overtake queues of vehicles. Make one last check in your mirror and your blind spot to avoid turning across their path.


Q69. You are driving in slow-moving queues of traffic. Just before changing lane you should

A) sound the horn
C) give a 'slowing down' arm signal
B) look for motorcyclists filtering through the traffic
D) change down to first gear

Answer: B

Explanation:
In this situation motorcyclists could be passing you on either side. Always check before you change lanes or change direction.


Q70. You are driving in town. There is a bus at the bus stop on the other side of the road. Why should you be careful?

A) The bus may have broken down
C) The bus may move off suddenly
B) Pedestrians may come from behind the bus
D) The bus may remain stationary

Answer: B

Explanation:
If you see a bus ahead watch out for pedestrians. They may not be able to see you if they're crossing from behind the bus.


Q71. How should you overtake horse riders?

A) Drive up close and overtake as soon as possible
C) Use your horn just once to warn them
B) Speed is not important but allow plenty of room
D) Drive slowly and leave plenty of room

Answer: D

Explanation:
When you're on country roads be aware of particular dangers. Be prepared for farm animals, horses, pedestrians, farm vehicles and wild animals. Always be prepared to slow down or stop.


Q72. You are driving on a main road. You intend to turn right into a side road. Just before turning you should

A) adjust your interior mirror
C) steer over to the left
B) flash your headlamps
D) check for traffic overtaking on your right

Answer: D

Explanation:
A last check in the offside mirror and blind spot will allow you sight of any cyclist or motorcyclist overtaking as you wait to turn.


Q73. Why should you allow extra room when overtaking a motorcyclist on a windy day?

A) The rider may turn off suddenly to get out of the wind
C) The rider may stop suddenly
B) The rider may be blown across in front of you
D) The rider may be travelling faster than normal

Answer: B

Explanation:
If you're driving in high winds, be aware that the conditions might force a motorcyclist or cyclist to swerve or wobble. Take this into consideration if you're following or wish to overtake a two-wheeled vehicle.


someone driving a motorbike

Q74. Where in particular should you look out for motorcyclists?

A) In a filling station
C) Near a service area
B) At a road junction
D) When entering a car park

Answer: B

Explanation:
Always look out for motorcyclists, and cyclists, particularly at junctions. They are smaller and usually more difficult to see than other vehicles.


Q75. Where should you take particular care to look out for motorcyclists and cyclists?

A) On dual carriageways
C) At zebra crossings
B) At junctions
D) On one-way streets

Answer: B

Explanation:
Motorcyclists and cyclists are often more difficult to see on the road. This is especially the case at junctions. You may not be able to see a motorcyclist approaching a junction if your view is blocked by other traffic. A motorcycle may be travelling as fast as a car, sometimes faster. Make sure that you judge speeds correctly before you emerge.


driving lessons zig zag lines

Q76. The road outside this school is marked with yellow zigzag lines. What do these lines mean?

A) You may park on the lines when dropping off schoolchildren
C) You must not wait or park your vehicle here at all
B) You may park on the lines when picking schoolchildren up
D) You must stay with your vehicle if you park here

Answer: C

Explanation:
Make allowances for cyclists. Allow them plenty of room. Don't try to overtake and then immediately turn left. Be patient and stay behind them until they have passed the junction.


Q77. You are driving past parked cars. You notice a bicycle wheel sticking out between them. What should you do?

A) Accelerate past quickly and sound your horn
C) Brake sharply and flash your headlights
B) Slow down and wave the cyclist across
D) Slow down and be prepared to stop for a cyclist

Answer: D

Explanation:
Scan the road as you drive. Try to anticipate hazards by being aware of the places where they are likely to occur. You'll then be able to react in good time, if necessary.


Q78. You are dazzled at night by a vehicle behind you. You should

A) set your mirror to anti-dazzle
C) brake sharply to a stop
B) set your mirror to dazzle the other driver
D) switch your rear lights on and off

Answer: A

Explanation:
The interior mirror of most vehicles can be set to the anti dazzle position. You will still be able to see the lights of the traffic behind you, but the dazzle will be greatly reduced.


Q79. You are driving towards a zebra crossing. A person in a wheelchair is waiting to cross. What should you do?

A) Continue on your way
C) Wave to the person to wait
B) Wave to the person to cross
D) Be prepared to stop

Answer: D

Explanation:
You should slow down and be prepared to stop as you would with an able-bodied person. Don't wave them across as other traffic may not stop.


driving schools keep clear sign

Q80. Yellow zigzag lines on the road outside schools mean

A) sound your horn to alert other road users
C) you should not park or stop on these lines
B) stop to allow children to cross
D) you must not drive over these lines

Answer: C

Explanation:
Where there are yellow zigzag markings, you should not park, wait or stop, even to pick up or drop off children. A vehicle parked on the zigzag lines would obstruct children's view of the road and other drivers view of the pavement. Where there is an upright sign there is mandatory prohibition of stopping during the times shown.


driving schools keep clear sign

Q81. What do these road markings outside a school mean?

A) You may park here if you are a teacher
C) When parking, use your hazard warning lights
B) Sound your horn before parking
D) You should not wait or park your vehicle here

Answer: D

Explanation:
These markings are used outside schools so that children can see and be seen clearly when crossing the road. Parking here would block people's view of the school entrance. This could endanger the lives of children on their way to and from school.


Check for Driving Schools Availability



Just Driving the perfect choice for driving tuition.
Call free on 0333 600 0307