Just Driving > Driving Theory Test Question Bank > Alertness

Alertness

Q1. Before you make a U-turn in the road, you should

A) give an arm signal as well as using your indicators
C) signal so that other drivers can slow down for you
B) look over your shoulder for a final check
D) select a higher gear than normal

Answer: B

Explanation:
Make sure that the road is wide enough to carry out the U-turn, look in both directions and be aware of any possible hazards


Q2. In which of these situations should you avoid overtaking?

A) Just after a bend
C) Approaching a dip in the road
B) In a one-way street
D) On a 30 mph road

Answer: C

Explanation:
Ak yourself if overtaking is really necessary before you do so. Stay well back from the vehicle in front and make sure you have a good stretch to overtake


Q3. Your mobile phone rings while you are travelling. You should

A) pull up in a suitable place
C) stop immediately
B) answer it immediately
D) pull up at the nearest kerb

Answer: A


driving over rumble strips

Q4. Why are these yellow lines painted across the road?


A) To help you choose the correct lane
C) To make you aware of your speed
B) To help you keep the correct separation distance
D) To tell you the distance to the roundabout

Answer: C


Q5.Which of the following should you do before stopping?

A) Use the mirrors
C) Select a higher gear
B) Sound the horn
D) Flash your headlights

Answer: A


Q6. When following a large vehicle you should keep well back because this

A) allows you to corner more quickly
C) allows the driver to see you in the mirrors
B) helps the large vehicle to stop more easily
D) helps you to keep out of the wind

Answer: C


Q7. When you see a hazard ahead you should use the mirrors. Why is this?

A) Because you will need to accelerate out of danger
C) Because you will need to brake sharply to a stop
B) To assess how your actions will affect following traffic
D) To check what is happening on the road ahead

Answer: B


Q8. You are waiting to turn right at the end of a road. Your view is obstructed by parked vehicles. What should you do?

A) Stop and then move forward slowly and carefully for a proper view
C) Wait for a pedestrian to let you know when it is safe for you to emerge
B) Move quickly to where you can see so you only block traffic from one direction
D) Turn your vehicle around immediately and find another junction to use

Answer: A


Q9. Objects hanging from your interior mirror may

A) improve your driving
C) distract your attention
B) restrict your view
D) help your concentration

Answer: B and C


Q10. You are approaching traffic lights that have been on green for some time. You should

A) accelerate hard
C) be ready to stop
B) maintain your speed
D) brake hard

Answer: C


Q11. Which of the following may cause loss of concentration on a long journey?

A) Loud music
D) Putting in a cassette tape
B) Arguing with a passenger
E) Stopping regularly to rest
C) Using a mobile phone
F) leave the motorway and find a safe place to stop

Answer: A, B, C and D


Q12. On a long motorway journey boredom can cause you to feel sleepy. You should

A) leave the motorway and find a safe place to stop
D) ensure a supply of fresh air into your vehicle
B) keep looking around at the surrounding landscape
E) stop on the hard shoulder for a rest
C) drive faster to complete your journey sooner

Answer: A and D


driving instructors keep left sign

Q13. This road marking warns


A) drivers to use the hard shoulder
C) overtaking drivers to move back to the left
B) overtaking drivers there is a bend to the left
D) drivers that it is safe to overtake

Answer: C


Q14. You are driving at dusk. You should switch your lights on

A) even when street lights are not lit
C) only when others have done so
B) so others can see you
D) only when street lights are lit

Answer: A and B


Q15. You are most likely to lose concentration when driving if you

A) use a mobile phone
C) switch on the heated rear window
B) listen to very loud music
D) look at the door mirrors

Answer: A and B


Q16. Which FOUR are most likely to cause you to lose concentration while you are driving?

A) Using a mobile phone
D) Looking at a map
B) Talking into a microphone
E) Checking the mirrors
C) Tuning your car radio
F) Using the demisters

Answer: A, B, C and D

 


Q17. You are driving on a wet road. You have to stop your vehicle in an emergency. You should

A) apply the handbrake and footbrake together
C) select reverse gear
B) keep both hands on the wheel
D) give an arm signal

Answer: B


Q18. When you are moving off from behind a parked car you should

A) look round before you move off
D) use the exterior mirrors only
B) use all the mirrors on the vehicle
E) look round after moving off
C) give a signal if necessary
F) give a signal after moving off

Answer: A, B and C


driving past a cyclist

Q19. You are travelling along this narrow country road. When passing the cyclist you should go

A) slowly, sounding the horn as you pass
C) slowly, leaving plenty of room
B) quickly, leaving plenty of room
D) quickly, sounding the horn as you pass

Answer: C


Q20. You should ONLY use a mobile phone when

A) receiving a call
C) driving at less than 30 mph
B) suitably parked
D) driving an automatic vehicle

Answer: B


Q21. Your vehicle is fitted with a hand-held telephone. To use the telephone you should

A) reduce your speed
C) steer the vehicle with one hand
B) find a safe place to stop
D) be particularly careful at junctions

Answer: B


Q22. To answer a call on your mobile phone while travelling you should

A) reduce your speed wherever you are
C) keep the call time to a minimum
B) slow down and allow others to overtake
D) stop in a proper and convenient place

Answer: D


Q23. You lose your way on a busy road. What is the best action to take?

A) Stop at traffic lights and ask pedestrians
C) Turn into a side road, stop and check a map
B) Shout to other drivers to ask them the way
D) Check a map, and keep going with the traffic flow

Answer: C

Explanation:
Find a safe place to pull over and take a look at your map.You may even want to ask a for directions from a local.


Q24. Windscreen pillars can obstruct your view. You should take particular care when

A) driving on a motorway
C) approaching a one-way street
B) driving on a dual carriageway
D) approaching bends and junctions

Answer: D


Q25. You cannot see clearly behind when reversing. What should you do?

A) Ask someone to guide you
C) Look in the nearside mirror
B) Open the door and look behind
D) Open your window to look behind

Answer: A.


Q26. What does the term 'blind spot' mean for a driver?

A) An area covered by your right-hand mirror
C) An area covered by your left-hand mirror
B) An area not covered by your headlights
D) An area not covered by your mirrors

Answer: D


Q27. Your vehicle is fitted with a hands-free phone system. Using this equipment whilst driving

A) is quite safe as long as you slow down
C) is recommended by The Highway Code
B) could distract your attention from the road
D) could be very good for road safety

Answer: B


Q28. Using a hands-free phone is likely to

A) improve your safety
C) divert your attention
B) increase your concentration
D) reduce your view

Answer: C


Q29. What is the safest way to use a mobile phone in your vehicle?

A) Use hands-free equipment
C) Drive slowly on a quiet road
B) Find a suitable place to stop
D) Direct your call through the operator

Answer: B


Q30. Your mobile phone rings while you are on the motorway. Before answering you should

A) reduce your speed to 30 mph
C) move into the left-hand lane
B) pull up on the hard shoulder
D) stop in a safe place

Answer: D


Q31. You are turning right onto a dual carriageway. What should you do before emerging?

A) Stop, apply the handbrake and then select a low gear
C) Check that the central reservation is wide enough for your vehicle
B) Position your vehicle well to the left of the side road
D) Make sure that you leave enough room for a vehicle behind

Answer: C


Q32. When emerging from junctions, which is most likely to obstruct your view?

A) Windscreen pillars
C) Interior mirror
B) Steering wheel
D) Windscreen wipers

Answer: A


Q33. Your vehicle is fitted with a navigation system. How should you avoid letting this distract you while driving?

A) Keep going and input your destination into the system
C) Stop immediately to view and use the system
B) Keep going as the system will adjust to your route
D) Stop in a safe place before using the system

Answer: D


Q34. You are driving on a motorway and want to use your mobile phone. What should you do?

A) Try to find a safe place on the hard shoulder
C) Use the next exit and pull up on the slip road
B) Leave the motorway and stop in a safe place
D) Move to the left lane and reduce your speed

Answer: B


Q35. You must not use a hand-held phone while driving. Using a hands-free system

A) is acceptable in a vehicle with power steering
C) will affect your vehicle's electronic systems
B) will significantly reduce your field of vision
D) is still likely to distract your attention from the road

Answer: D


Check for Driving Instructors availability



Just Driving the perfect choice for driving tuition.
Call free on 0333 600 0307